Andriaus Gudžiaus, pasaulio ir Europos disko metimo čempiono komentaras Kauno Ąžuolyno parkas išliks gamtos ir ramaus poilsio buveinė

30 rugpjūčio, 2018
Kam naudinga spekuliuoti biokuro kainos didėjimu?
30 rugpjūčio, 2018
Su nauju rugsėju!
31 rugpjūčio, 2018

Andriaus Gudžiaus, pasaulio ir Europos disko metimo čempiono komentaras –

Kauno Ąžuolyno parkas išliks gamtos ir ramaus poilsio buveinė
 
Gudžius: „Tvora suformuojamos ribos ir užtikrinamas saugumas“

Spartėjantis žaliųjų erdvių Kaune atnaujinimas artėja ir prie vienos unikaliausių miesto vietų – Ąžuolyno. Šio parko rekonstrukcijos projektas jau du kartus buvo pristatytas visuomenei ir po pastabų  koreguojamas toliau. Įvairių grupių ir sluoksnių žmonių lūkesčiai bei norai – labai skiriasi.  Rudeniop prasidėsiantys Ąžuolyno rekonstrukcijos darbai nerimą pasėjo ir tarp sportininkų. Ar jie galės čia, parko pertvarkai  pasibaigus, treniruotis kaip anksčiau?

Kol kas Ąžuolyne, metimo sektoriuje, dar aidi  pasaulio čempiono Andriaus Gudžiaus šūksniai. Praėjusios savaitės pabaigoje 27 metų disko metikas intensyviai rengėsi „Deimantinės lygos“ varžybų finalui, vyksiančiam paskutinėmis rugpjūčio dienomis Briuselyje.

Europos lengvosios atletikos čempionato aukso medalio laimėtojas neslėpė, kad jam rūpi, koks Ąžuolynas bus po rekonstrukcijos, o pasiekusios žinios – neramina.

„Metimo sektorių ketinama įtraukti į parko planą, o jį juosiančią tvorą – naikinti. Tvora ir yra pagrindinis dalykas, apibrėžiantis žodį „aikštė“, ja suformuojamos ribos ir užtikrinamas saugumas. Tvora čia užtverta ne dėl nuosavybės teisės, ne dėl kokių nors įnorių ar užgaidų, o būtent dėl saugumo. Ar įsivaizduojate, kokiu greičiu skrieja dviejų kilogramų diskas ir kas būtų, jei jis pataikytų žmogui? Geriausiu atveju tai baigtųsi lūžiu, blogiausiu – mirtimi“,  – sakė A. Gudžius.

Be saugumo, anot disko metiko, yra ir kitas aspektas – tvarka. Jis pripažįsta, kad dalis žmonių tvarkingi, tačiau yra  ir tokių, kurie praeidami viską laužo ir gadina. Tvora, be kita ko, apsaugo metimo sektoriaus infrastruktūrą nuo niokojimo.

„Jei visi būtų šimtu procentų atsakingi, kodėl gi ne, prašom, eikite į metimo sektorių, kai jame niekas nesitreniruoja. Tačiau buvo toks laikotarpis, kai spyna buvo nuimta ir kas tik panorėjęs galėjo vaikščioti treniruočių aikštelėje. Ko tik nerasdavome atėję treniruotis: sulaužytas kėdes, tuščių alaus butelių, šiukšlių, nuorūkų, ekskrementų. Net diską į šuns paliktą krūvą teko įmesti. Po tokių dalykų apima dvejopi jausmai. Šuo – nuostabus gyvūnas, bet jis nesupranta, kad po savęs, ką pridarei,  reikia sutvarkyti. Dėl to tokie šunų šeimininkai ir turi likti už tvoros“, ‑ samprotavo sportininkas.

Jis kritikuoja siūlymą įrengti kilnojamąją tvorą. „Kas yra kilnojamoji tvora? Ogi paprasčiausias metalo gabalas. Kiek laiko stovės metalo gabalas ir kas su juo netrukus atsitiks? Gal kas nors nusineš, galbūt net po pirmos nakties  tvorą išmontavus“, –  įsitikinęs A. Gudžius.

Jo žodžiais, ką nors imantis pertvarkyti, neišvengiamai konfrontacijų buvo ir bus.

„Vis dėlto  turime būti protingi, o protingiausi rekonstrukcijos planą privalo sudėlioti taip, kad nepatenkintų liktų kuo mažiau“, – sakė disko metikas. –  Kiek suprantu, ne miesto valdžia nori naikinti metimo sektorių, o tam tikra grupė žmonių. Tačiau jų argumentai, dėl ko norima pašalinti aikštę – „negražiai atrodo“ ar „reikia saugoti gamtą“ –  skamba nelogiškai. Juk tvora ir yra tam, kad į aikštę treniruotės metu neįbėgtų žaidžiantis vaikas ar vedžiojamas šuniukas.“

Dėl Ąžuolyno atnaujinimo susirūpinusi visa sporto visuomenė. Juk prieš kiekvienas varžybas, rengiamas šalia esančiame Dariaus ir Girėno stadione, būtinas apšilimas. Jei jam atlikti Ąžuolyne galimybių neliks, nebus leista rengti ir pačių varžybų. Ar Kaunas pasirengęs visa tai aukoti?

Vilma Kasperavičienė

Foto Dainiaus Šerono

Kauno Ąžuolyno parkas išliks gamtos ir ramaus poilsio buveinė