“Rovaltra” siūloma technika patikimai tarnauja ir miškininkams

22 gruodžio, 2018
Pakelkime galvas ir atverkime širdis, juk už slenksčio – šv. Kalėdos
22 gruodžio, 2018
Valstybinių miškų urėdija giriasi rezultatais
28 gruodžio, 2018

“Rovaltra” siūloma technika patikimai tarnauja ir miškininkams

Per Lietuvos klonius ir miškus ledo lazda stipriai trinktelėjo karalienė žiema ir įšalusi žemelė užmigo po baltais šarmotais jos apsiaustais. Ir žemei, ir žmogui šaltukas naudingas – per gilią žiemą dirva ir medžiai „išsivalo“ nuo visokių parazitų.  Be to, kai žemė įšala, žmonėms miške dirbti lengviau, į girią gali įvažiuoti ir paprastesne technika. Net su krosnim gali nulėkti miškan malkų, kaip tas  tūlas Jemelia iš pasakos.

Aišku, miške dabar daug kas malkauja… ir ne tik. Kokie bebūtų orai, darbai nelaukia, juos nudirbt reikia. Miške jie pasižymi sava specifika: sunkesnis pravažumas, ypač jei žemė šlapia ir minkšta ar jei sniego priversta. O kur dar  kelmai?  Ypač po sniegu … Užkliuvęs gali ir  įstrigti, ir mašinos dalį nulaužti. Nuo tokių bėdų apsaugos tik patikima technika, specialiai pritaikyta miško darbams.

Daugiau nei 20 metų veikianti ir įvairia vakarietiška žemės bei miškų ūkio technika prekiaujanti  UAB „Rovaltra“ miškininkams siūlo plačiai žinomo Suomijos traktorių gamintojo „Valtra Inc.“  bei “Kronos OY”  naujausios kartos  produkciją.

Puikus tandemas

Modernus naujos kartos “Valtra” traktoriaus N154eA  ir “Kronos OY”  140 4WDM  miško priekabos tandemas – puikus pagalbininkas, kuriam iš esmės neturi  įtakos  oro sąlygos. Nebent  tik tvanas. Suomiai, kaip sakoma, su tokia technika – seni vilkai.  Šalyje “Valtros” traktoriai užima daugiau nei 55 proc. rinkos, o vartotojų poreikiams tenkinti nuolat investuojama į  naujų, tobulesnių mašinų gamybą.

UAB “Rovaltra” siūlomi traktoriai bei  miško technika populiari ir įvairiuose Lietuvos ūkiuose, tą  liudija daug faktų, iš  kurių  keletą norime paminėti. Komentarai – iš patikimų žmonių lūpų, besidarbuojančių skirtingose Lietuvos vietose.

Apie 2000-uosius Dubravos eksperimentinės mokomosios miškų urėdijos įsigytas „Valtra 8150“ (82 kW) traktorius pasiekė rekordą – 2011 metais jis buvo atidirbęs jau 25 tūkst. motovalandų. Šis „senelis“ buvusios urėdijos miškuose dirba iki šiol. Atnaujinant technikos parką buvo įsigytas galingesnis „Valtra T131H“ (115 kW) (http://rovaltra.lt/naujienos/istvermingieji-valtra-traktoriai-miske-dirba-ir-ziema-ir-vasara.html).

Kitas atvejis, rodantis,  jog  „Valtra“ galima užsikrėsti – Vytautas Radavičius, kuris pirmasis Mažeikių rajone įsigijo naują miško darbams skirtą specialų „Valtra“ N141h (152 AG)  traktorių.   Jis su savo naujuoju pagalbininku taip sėkmingai darbavosi, jog savo pavyzdžiu užkrėtė ir kitus mišką tvarkančius bei medieną ruošiančius kraštiečius – verslininkus ir ūkininkus (http://rovaltra.lt/naujienos/mazeikiu-miskininkai-renkasi-valtra-traktorius.html).

Varėnoje įsikūrusios miškininkystės ir medienos gamybos UAB „Log Forest“ vadovas  Mantas Lesniauskas taip pat vardija daugybę  prieš pora metų įsigytos technikos privalumų ir tikina, jog   nesigaili nupirkęs iš “Rovaltros”  N serijos traktorių bei modernią “Kronos” miško priekabą.  Tuomet Vokietijoje tokia priekaba parodoje  buvo eksponuojama kaip naujovė (http://rovaltra.lt/naujienos/misko-imones-dzukijoje-patirtis.html).

Sėkmingai ruošia biokurą

Vienas iš naujausių modernaus  suomiško „Valtra“ N154eA  ir  “Kronos OY”  140 4WDM miško priekabos tandemo savininkų – UAB “Alinava”,  besispecializuojanti biokuro gamyboje Kelmės rajone. Bendrovės direktorius Vaidotas Tamošaitis džiaugiasi ūkį sustiprinęs patikima ir našia technika. Iki tol  įmonė turėjo keletą senukų „belarusų“. Bet tiems, kas dirbo su tokia technika, tikrai aišku, koks, deja, smagumas, greitumas ir ekonomija dirbti su ja miške, ypač žiemą. Vaidotas sako, jog pirkdamas  naują traktorių ir miško priekabą norėjo, kad darbai keltų kuo mažiau rūpesčių. Ir tikina, kad neapsiriko. Kaip ir kiek iš miško buvo atvežama žaliavos anksčiau bei dabar su naujais “Valtra”  ir “Kronos” –  negalima net lyginti. Direktorius giria ir  “Rovaltros” serviso darbuotojus  už paslaugumą bei kvalifikaciją padedant įsisavinti ir „paleisti“ į darbą naują techniką. Nebuvo sunkumų ir kam patikėti naujojo “Valtra” N154eA vairą –  įmonė turi gabių ir atsakingų operatorių.

Įvertinti medaliu

„Valtra“ traktoriaus komplektas su miško priekaba „Kronos 140 4WDM“ bei hidromanipuliatoriumi „Kronos 6020L“ prieš dvejus metus parodoje „Sprendimų ratas 2016“ buvo įvertintas medaliu. Tad kokie  IV kartos N klasės „Valtra“ traktoriaus ir naujausios „Kronos“ miško priekabos privalumai bei darbo su šia technika patogumai?

N klasės traktorius – standartinis traktorius, Baltijos šalyse pristatytas 2015 metais. Miško darbams rekomenduojama traktorius „Valtra N154E Active“, kurį varo 155 AG „AGCO Sisu Power“ 4,9 AWF–4V“ variklis, dažniausiai  komplektuojamas su plieniniu 160 litrų talpos degalų baku. Transmisija – pakopinė, automatinio greičių sinchronizavimo ir perjungimo sistema kompiuterizuota, dėl to greičio perjungimo tolygumas artimas kai kurioms automobilinėms bepakopėms CVT (continuously variable transmission) transmisijoms.

Maksimalus traktoriaus greitis – 40 km/val. Traktoriaus “Powershift” pavarų dėžė turi ir unikalią, kasdieniuose darbuose praverčiančių savybę. Pavyzdžiui, sustojus įkalnėje, nereikia baimintis, kad mašina pradės riedėti atgal su visa sunkia priekaba. Atleidus  stabdžio  pedalą ir nuspaudus  akseleratorių, traktorius sklandžiai pajudės pirmyn. N154  komplektuojamas su “EcoPower” transmisijos modeliu, pasirinkus vairavimo režimą Eco, sutaupoma apie 10 proc. degalų (http://rovaltra.lt/naujienos/naujam-traktoriui-iveikiami-visi-ukio-darbai.html).

N154 eA  kabina – plati, ergonomiška, patogi dirbti apsukus sėdynę 180° kampu, valdant miško priekabos manipuliatorių. Gamykloje montuojamas antrasis vairas darbui atbuline eiga. Operatoriui apsukus sėdynę, apsisuka ir visa darbo vieta su porankiais bei valdikliais porankiuose. I

Didelis patogumas – porankis su “SmartTouch” valdikliu. Ant jo esančiais mygtukais ir liečiant ekrano piktogramas galima valdyti praktiškai visas traktoriaus sistemas. Traktorius „apautas“ sustiprintomis, lengviau nuvalomomis “Nokian Tractor Forest” padangomis.

http://rovaltra.lt/naujienos/patikimoje-technikoje-komforto-netruksta.html

Šio traktoriaus važiuoklės liemuo iš esmės naujos konstrukcijos. Transmisijos kardaniniai velenai paslėpti liemens konstrukcijose ar uždengti. Traktoriaus apačia plokščia, todėl nesikabina už šakų, akmenų ar kelmų. Numatyta papildoma 6 mm storio plieno lakšto apačios apsauga. Minimalus posūkio spindulys tik 4,5 m.

Hidromanipuliatoriaus valdymui sumontuota didelio našumo 200 l/min hidraulinė sistema. Hidraulinės sistemos tipas – kintamo debito su apkrovai jautria valdymo LS sistema. Visiems „Valtra“ traktoriams suteikta trejų metų, 3000 motovalandų garantija.

Priekabos privalumai

Išskirtinį dėmesį dera skirti miško priekabai. Priekabos važiuoklė varoma mechaninės transmisijos 4×4, jungiamos prie traktoriaus galinio darbinio veleno ir išvysto 75 kN stūmimo jėgą. Varomoji jėga perduodama vokiečių gamintojo NAF tiltu – tokie patys naudojami ir “forwarderiuose”, priekabos diferencialas blokuojamas pagal poreikį. Kitaip nei hidraulinės pavaros transmisiją turinčiose priekabose, šios ratai sukasi sinchroniškai su traktoriaus ratais. Keliamoji galia – 14 000 kg, plotis – 2,5 m, aukštis – 2,83 m, prošvaisa – 640 mm. Maksimalus greitis pakrovus – 30 km/val. Kelyje su tuščia priekaba, atjungus ją nuo darbinio veleno, galima važiuoti kaip su įprasta priekaba.

Didelis privalumas – priekabos prikabinimo būdas. Ankstesnė “Kronos” priekaba, kaip ir daugelis kitų gamintojų, paprastai buvo kabinama viename taške, ant vadinamo kablio. Tokios priekabos būtinai turėjo šonines atramas stabilumui užtikrinti, kai buvo dirbama su hidrauliniu manipuliatoriumi. Naujoji miško priekabą prie traktoriaus kabinama dviem taškais prie traktoriaus galinio tilto. Speciali hidrocilindrų sistema darbo metu „surakina“ priekabą ir traktorių į vieną kūną. Dėl to stabilizuojančios atramos nereikalingos. Per darbo dieną, priklausomai nuo sąlygų, atramos naudojamos kelias dešimtis ar šimtus kartų. Joms išskleisti reikia laiko.  Naujoji priekaba ir patogesnė, ir taupo laiką.

https://www.mascus.de/forstmaschinen/forstanhanger- ruckewagen/kronos-140-wd-krantilt/c7cdd5ef.html

Hidraulinis  manipuliatorius

Hidraulinis manipuliatorius „Kronos GRIPTO 1010“ – vienas iš galingiausių kranų rinkoje, skirtų montuoti ant traktoriaus.  Strėlės siekis 10 m, pasukimo horizontalioje plokštumoje kampas – 360 laipsnių. Keliamoji galia 4 m atstumu – net 1630 kg.

“Rovaltra”  pardavimų direktorius Justas Lukštas informavo, jog prieš kelius mėnesius “Kronos” pristatė naujieną, kurios Lietuvoje niekas  dar  neturi. Tai – vienintelis gamintojas rinkoje, siūlantis tokį produktą  traktoriams. Iš esmės pakeistas valdymas:  nuo seno visi valdė  taip, kad  kiekvienas svirties judesys valdo tam tikrą cilindrą. Pavyzdžiui,  norint pakelti strėlę aukštyn ir išstumti teleskopą,  vienu metu reikėjo atlkti tris funkcijas. Dabar valdikliai (kairė ranka) valdo x/y ir  (dešinė ranka) z ašis, pats kompiuteris skaičiuoja, kuriuos cilindrus reikia valdyti

(https://youtu.be/qRU2SCCAxok).

Kas žino, gal netruks toks “išminčius” dirbs ir Lietuvos miškininkams.

UAB „Rovaltra“ rūpinasi būsimais specialistais

Reikia pažymėti, kad UAB „Rovaltra“ rūpinasi ir būsimais specialistais. Įmonė pripažinta Aleksandro Stulginskio universiteto (ASU) mecenatu, jam yra padovanojusi keturias modernias auditorijas, nemažai technikos ir kompiuterinės įrangos. Ir  ASU,  ir nuo 2019 m. būsimoje VDU Žemės ūkio akademijoje Žemės ūkio inžinerijos fakultete studijuojantis jaunimas turi labai geras sąlygas tobulinti praktinius įgudžius Mašinų serviso laboratorijoje, kuri atnaujinta „Rovaltra“ lėšomis. „Rovaltros“ iniciatyva taip pat  organizuojamos dėstytojų stažuotės “Valtra” traktorių gamykloje, vyksta seminarai universiteto dėstytojams ir studentams.

Žiema įsismarkauja, gražu, balta aplinkui. Ar tikėsime senų žmonių pranašystėmis, ar modernių sinoptikų prognozėmis, gamta visuomet gali iškrėsti pokštą – viduryje žiemos pražydinti žibutę ar pavasarį įkalinti įšale. Kaip bebūtų, dėl vieno abejoti tikrai neverta:  “Rovaltra” pasiūlyta “Valtra” technika  patikimai ir saugiai dirbs bet kokiomis oro sąlygomis.

ASU doc. Audrius Žunda