Privačiame Lietuvos miške pademonstruota suomiška medkirtė „Nisula“

20 balandžio, 2019
Legendos ir ugnikalniai
19 balandžio, 2019
Miškininko profesija: garbingų tradicijų ir modernių technologijų jungtis
21 balandžio, 2019

Privačiame Lietuvos miške pademonstruota suomiška medkirtė „Nisula“

Pakruojo rajone  netoli Lygumų miestelio esančiame  Dvariškio kaime sujudimas – per jį siauru keliuku  į mišką vienas po kito suko automobiliai.  Čia balandžio 11-ąją  rinkosi rimti vyrai pažiūrėti rimtos technikos – pirmą kartą  į Lietuvą atvežtos ne į parodą,  ne ant pakylos ar tralo stovinčios, o dirbančios miške  naujos “Nisula N5 6W” medkirtės.

Sėkminga  įmonė

UAB  “DOJUS agro” specializuotos technikos pardavimų padalinio vadovas Vidmantas Bagušis sako, kad ši įmonių grupė veikia jau 26 metus  ir yra didžiausia vakarietiškos žemės ūkio technikos tiekėja Lietuvoje bei rinkos lyderė  pagal daugelį pagrindinių mašinų kategorijų.  

“Bendrovė  vidutiniškai per metus parduoda  daugiau nei 450 vienetų savaeigės technikos grupės mąstu. Turėdama puikiai išplėtotą parduotos technikos aptarnavimą  ji kasmet šiuos skaičius didina.  Įmonė  – didžiausio pasaulyje žemės ūkio mašinų gamintojo “Deere & Co” bei prikabinamos technikos “Kuhn” atstovas. Veikia ne tik Lietuvoje, bet ir Baltarusijoje, Rusijos Kaliningrado srityje, turi dukterinę įmonę „DOJUS Latvija”. Esame daugelio pažangiausių ir moderniausių Lietuvos  ūkių žemės ūkio technikos tiekimo partneris. Šiuo metu “DOJUS agro”  yra oficialus “John Deere”, KUHN, “Western Fabrication”, “Vervaet”, “Kemper”, BMF, “Pezzolato” ir kitų įmonių atstovas –  vardijo  V. Bagušis. Atstovaujame ne tik žemės ūkio, golfo ir vejų priežiūros, komunalines mašinas gaminančius tiekėjus, bet ir miško technikos  gamintojus.  Pastebėję, kad Lietuvoje  miškų ūkis pakankamai stiprus, prieš keletą metų pradėjome ieškoti bendradarbiavimo galimybių su miško technikos gamintojais.  Džiaugiamės, kad nuo 2019 balandžio 1-osios  tapome „Komatsu Forest“, vieno didžiausio miškų technikos gamintojo, oficialiu atstovu Lietuvoje ir Kaliningrado srityje. „Komatsu Forest“  mus pastebėjo dėl išvystyto techninio aptarnavimo bei dalių tiekimo,  tikime, kad atstatysime nepriekaištingą šios kompanijos vardą Lietuvoje, o klientai, dirbantys su „ Komatsu“  miško mašinomis, galės greičiau sulaukti pagalbos, kai jos prireiks. Jau dabar šioms mašinoms galima įsigyti atsarginių dalių „DOJUS  agro“  prekybos ir aptarnavimo centruose Vilniuje, Kaune  bei Šiauliuose.  Su „Nisula Forest“dirbame  nuo 2018 m. Šiandien pardavimų portfelyje turime „Nisula“ medkirtes retinimams, biokuro giljotinas, kirtimo galvas ekskavatoriams ir traktoriams. Dabar pristatome rinkai naują mašiną  – savaeigę medkirtę „Nisula N5“. Iki šiol „Nisula“ gamino  keturių  ratų medkirtę, o mums Lietuvoje, Latvijoje, Estijoje, kur kitokios sąlygos, kitoks dirvožemis, labiau tinkama  medkirtė su šešiais ratais – tai ką ir atvežėme bandymams. Tai puiki medkirtė tiems, kas užsiima retinimo darbais ir nori mažinti medienos gamybos sąnaudas“.

Sutaupytas euras – uždirbtas euras

UAB “DOJUS agro” miško technikos produktų vadybininkas  Egidijus Šulcas sakė, kad naujoji “Nisula” medkirtė miške prie Dvariškių kaimo pristatoma neatsitiktinai –  sulaukus didelio susidomėjimo, nutarta ją atvežti ir praktiškai išbandyti retinimuose ir ugdomuosiuose kirtimuose.

“Nedidelių gabaritų, lengva “ Nisula”  medkirtė tinkamiausias pasirinkimas tokiems darbams, todėl medkirtę atvežėme, kad  galėtume praktiškai  ją išbandyti: našumą, kokybę, pamatyti, kaip ji dirba realiomis sąlygomis Lietuvos miškuose.  Maži medkirtės gabaritai leidžia manevruoti  miške nepažeidžiant medžių, o mažas slėgis į gruntą turi nedidelį poveikį aplinkai”,  – aiškino  pašnekovas.

Miško ruošos darbų rangovai vis dažniau susiduria su darbo jėgos trūkumu. Lietuvoje katastrofiškai mažėja pjovėjų, taip pat ne kiekvienas gali dirbti miške, nes šis darbas  labai sunkus, todėl į pagalbą pasitelkiama naši technika.  Medienos gamybos savikaina susideda iš technikos  kainos, operatoriaus atlyginimo, degalų sąnaudų,  biržės sutvarkymo sąnaudų, atsarginių dalių kainos,  remonto ir pan.  Kuo mažesnės išlaidos,  tuo didesnis  pelnas. “Nisula N5” idėja – sumažinti medienos gamybos sąnaudas retinimo ir einamuosiuose kirtimuose.  Kiekvienas sutaupytas euras – uždirbtas euras. Iki 10 proc. mažesnė technikos kaina palyginti su įprastinėmis mašinomis –  tad galite investuoti sutaupytas lėšas į miškų pirkimą ir įmonės plėtrą. Dirbant su šia medkirte sutaupoma, nes atsarginių dalių kaina yra iki 50 proc. mažesnė, palyginti su kitais stambiaisiais technikos gamintojais, o tai reiškia mažesnes išlaidas medkirtės priežiūrai. Išskirtinis, neturintis analogų rinkoje  –  40 km/h  medkirtės  transportinis greitis – maži pervežimo kaštai. Norint pervažiuoti  didesnius atstumus tarp biržių nereikės išlaidų technikai pervežti.  Mažos degalų sąnaudos  nuo 6,8 iki 8,8 litrų per valandą – maži operaciniai kaštai.

 
“Nisula Forest“ 1978 m. Suomijoje  įkūrė du broliai Ali ir Seppo Nisula. Bendradarbiavimas su kitais miško technikos gamintojais prasidėjo 1986 m., kai pagal “Nisula” brėžinius buvo pagamintas hidromanipuliatorius “Ponsse HN125”, vėliau kirtimo galvos H53 ir H73.  Nuo 2000 m. “Nisula” gamino kirtimo galvas “Valmet” miško mašinoms bei reikšmingai prisidėjo prie “Valmet 801 Combi”  modelio  plėtros.  Iki pat 2010 m.  šalia miško technikos gamybos broliai  Nisula vykdė ir miško ruošos darbus.  “Nisula” technikos  parke buvo 10 miško mašinų, todėl kiekvienas sukurtas  naujas produktas – ilgalaikio darbo ir patirties rezultatas. Būtent  vienas iš įkūrėjų ir savininkų Ali Nisula siekė sukurti tokią mašiną, kuri būtų draugiška aplinkai ir mažintų medienos gamybos sąnaudas. Tokia yra “Nisula N5 6W”  medkirtė, sukurta profesionalių miškininkų – miškininkams.

Pasak E. Šulco, Lietuvoje daug kas žinojo, kad  tokia medkirtė yra, bet niekas ja dar nedirbo.  Dairydamasis  į besibūriuojančius žmones  specialistas kalbėjo,  kad jie visi suvažiavo iš įvairių Lietuvos vietų:  Šiaulių, Radviliškio, Telšių, Mažeikių, Biržų, Druskininkų, Pakruojo, Joniškio, Kazlų Rūdos,  Anykščių… “Visiems maga pažiūrėti, kaip medkirtė dirba, koks našumas, kaip veikia  kirtimo galva.  Ji, palyginti su kitomis, itin paprastos konstrukcijos, mažų gabaritų ir lengva.  Kaip sako  suomiai, draugiška tiek operatoriui,  tiek servisui. Lengvas priėjimas,  jei reikia pakeisti kažkokią  detalę, lengvas  remontas, be to, pati kirtimo galva, kaip jie skaičiuoja, priklausomai nuo operatoriaus ir sąlygų, gali tarnauti 15-20 tūkst.  motovalandų su minimalia priežiūra. “Nisula N5”  taip pat palyginti mažo svorio, o išskirtinė šešių ratų medkirtės konstrukcija neturi analogų rinkoje. Papildoma trečia ašis suteikia ypatingai gerą stabilumą ir mažą slėgį į gruntą, kas ypač svarbu  dirbant šlapiose vietose, bei išlaiko įtemptus vikšrus visą darbo laiką. Tai reiškia, kad sunkiau pravažiuojamose vietose  gali giliau įvažiuoti į šlapią mišką”.

Suomį apipylė klausimais

Medkirtė vikriai pasisukinėjo dirbdama  miške, o grįžusią ją apspito vyrai. Pristatyme dalyvavęs “Nisula Forest” atstovas iš Suomijos  Kalle Mattsson  buvo apipiltas klausimais ir komentarais.

Kodėl Lietuvoje pristatyta būtent  tokia mašina? “Ugdymo kirtimai yra viena iš svarbiausių miško ūkio priemonių ūkiškai vertingiems, produktyviems ir atspariems medynams išauginti – periodiškai nustatytais laiko tarpais nebrandžiame miške iškertama dalis medžių ar krūmų, kuriuos palikti ūkiniu ar biologiniu požiūriu  netikslinga. Mažėjant darbo jėgos ir augant įsipareigojimams, Lietuvai reikia našios ir taupios technikos, todėl manome, kad „Nisula“ medkirtė užpildys atsiradusią nišą. Šiam miškui retinti tokia medkirtė ypač tinka dėl gabaritų, nes jei būtų didesnė, būtų didesnės degalų sąnaudos, mažesnis manevringumas. Svorio skirtumas  tarp keturratės ir šešeratės nedidelis, keturratė sveria 14,3 t, o šešiaratė 14, 95 t.  Keturratėje yra papildomas sūraus vandens užpildas priekiniuose ratuose ir priekyje, o čia priekinė ašis atlieka stabilumo funkciją ir įtempia vikšrus, –  aiškino Kalle Mattsson. – Kirtimo galvos konstrukcija pagaminta iš itin tvirto “Hardox”  plieno, atsparaus dilimui, o peiliai išlieti iš vientiso “Hardox”  metalo, nėra jokių virinimo siūlių, todėl  jos  tarnavimo laikas su minimalia priežiūra gali siekti net iki 15.000 – 20.000 mh. Maksimalus kirtimo galvos diametras šiai medkirtei 50 cm.  Ji lengva, taip pat gali būti pritaikyta dirbti su įvairiomis kitomis programomis, pvz., “ Komatsu Maxixplorer”.  Tai reiškia, kad esant poreikiui  “Nisula 555H”  kirtimo galvą galima sumontuoti ant naudotos “Komatsu”  medkirtės  kaip pigesnę alternatyvą.  Esame garantuoti, kad nusipirkę šią galvą  neturėsite problemų. Tokios  pačios  naudojamos Suomijoje,  Austrijoje, Brazilijoje – didžiausiose “Nisula Forest” rinkose”.

Potencialus pirkėjas savame miške

UAB “Melda” savininkas ir direktorius Meldas Lampickas džiaugėsi, kad į jų mišką atvažiavo tokia  “Nisula” medkirtė.  “Šiauliečiai ieškojo vietos, teiravosi, kas galėtų priimti  ją išbandyti. Priėmėm, – šypsosi M. Lampickas. – Valdiškame miške daugiau derinimo procedūrų:  kaip atlyginimą sumokėti už nupjautą medį, kas nupjovė,  kaip nupjovė,  o privačiame miške viskas lengviau. Ir priimti svečius, ir mažiau ataskaitų.  Bet matote ir daug valstybininkų atvažiavo”.

Anot jo, čia yra potencialių pirkėjų, ir jis esąs vienas iš jų…” Čia 31 ha  miško, įmonei priklauso ir kitose vietose keletas šimtų hektarų. Praverstų tokia technika, bet reikia turėti daugiau miško – kokius 2  tūkst. ha, kad ji būtų aprūpinta  darbu arba paslaugas teiktų  ir kaimynams. Dabar visi skaičiuoja. Pirmiausia, kai perki, skaičiuoji, kiek pats turi darbo, o po to galima važiuoti ir kitiems padėti. Bet mes pirmiausia žiūrime, kiek patiems reikia. Kartas nuo karto vis perkame mišką, atsiranda daugiau darbo. Šitam miškui  medkirtė labai tinka”,-  kalbėjo M. Lampickas.

Rasa Liškauskaitė