Dzūkijoje purškiami vienuolio verpiko užpulti pušynai

Miškininkai šiemet aptvers 1400 skruzdėlynų
2 birželio, 2020
Medienos kainos Lietuvoje ir toliau krenta, bet kritimas nėra ženklus
5 birželio, 2020

Dzūkijoje purškiami vienuolio verpiko užpulti pušynai

Kenkėjo vienuolio verpiko užpultus Dzūkijos valstybinius miškus Veisiejų, Stalų, Perlojos ir Marcinkonių girininkijose pasiruošta purkšti nuo birželio 4 d., tačiau bus atsižvelgiama į oro sąlygas. Jei oro sąlygos bus tinkamos, purškimai truks kelias dienas, esant nepalankiems orams –  gali būti perkelti ir į kitą savaitę, informavo Valstybinių miškų urėdija (VMU) .

Miškų purškimą organizuoja Valstybinė miškų tarnyba.

Iš viso bus nupurkšta 3200 ha miškų, vėliau Stalų ir Marcinkonių girininkijose purškimas bus kartojamas 725 ha – tuose plotuose, kur kenkėjo skaitlingumas ypač didelis.  VMU Kretingos regioninio padalinio Juodkrantės ir Nidos girininkijose 2000 ha plote miškus purkšti numatoma  vėliau.

Purškiant vienuolio verpiko židinius biologiniu preparatu, kuris veikia drugių vikšrus, nesunaikinami visi kenkėjų vikšrai, o esant palankioms gamtinėms sąlygoms, kokios buvo 2019 m., židiniai sumažinami, bet plinta toliau ir reikalauja pakartotinių purškimų kitais metais.

Šiemet Valstybinė miškų tarnyba pakartotinai vykdys purškimus ne tik Stalų, bet ir Juodkrantės girininkijose, nes verpikas vienuolis, nors ir nupurškus numatytus plotus, sudarė naujus židinius tose vietose, kur jų anksčiau nebuvo.

Preparatas, kuriuo purškiami miškai, nekenksmingas kitiems vabzdžiams, bitėms, taip pat nepavojingas žmonėms, gyvūnams ir augalams.

Prieš purškiamų miško plotų ribas 100 m atstumu ant kelių, keliukų, takų, kvartalinių linijų iš anksto išdėstomi įspėjamieji draudžiamieji užrašai, kad juose purškimo metu ir  parą po purškimo draudžiama lankytis. Draudimui pasibaigus įspėjimai nuimami.

Parengta pagal VĮ VMU informaciją