„Judrės medžio“ vadovas giria patikimai tarnaujančias STAS puspriekabes

Automatizuotas agrodronas – puikus pagalbininkas ir žemės, ir miškų ūkyje
25 balandžio, 2022
JENSEN – patogiam darbui
25 balandžio, 2022

„Judrės medžio“ vadovas giria patikimai tarnaujančias STAS puspriekabes

Klaipėdos rajone, Judrėnų kaime įsikūrusios uždarosios akcinės bendrovės „Judrės medis“ veiklos baras – platus. Įmonė užsiima miško pirkimu: su žeme ir iškirtimui, kerta mišką medkirte ir motoriniais pjūklais, ištraukia medieną, ją parduoda, gamina biokurą. Todėl ir įmonės technikos kiemas – didelis ir įvairus.

Renkasi naują patikimą techniką

Bendrovės vadovas Raimondas Rėbžda vadovaujasi principu: technika turi būti patikima ir nesena. Penkerius metus atidirbusius traktorius ir padargus jis gena iš technikos kiemo. „Kol kiti guli po technika, ieško gedimo ir remontuoja, mes dirbame“, – šypsosi pašnekovas.

Vien šiais metais Žemaitijos įmonė į technikos atnaujinimą investavo 3 mln. eurų: įsigijo galingiausio modelio CLAAS traktorių, miškavežį MERCEDES, du šakų smulkintuvus – BIBER ir MUS-MAX, puspriekabę.

Medieną „Judrės medis“ gabena dviem miškavežiais, miške dirba trys ištraukėjai, techniką iš vieno masyvo į kitą perveža trys tralai, kirtimų atliekas smulkina keturi smulkintuvai. Daugiausia – net dešimt – įmonė turi skiedrovežių, kurie pagamintą biokurą pristato pirkėjams.

Dar vienas skiedrovežis – pakeliui

„Turiu įvairių gamintojų skiedrovežių, tačiau STAS judančių grindų puspriekabė man patinka labiausiai, ją įsigijome prieš trejus metus ir kol kas jokių bėdų neturėjome. Gruodį į įmonę atkeliaus dar vienas STAS skiedrovežis. Jei galvotume apie dar vieno pirkimą, galiu drąsiai pasakyti, kad vėl rinkčiausi šio belgų gamintojo judančių grindų puspriekabę“, – tikina Raimondas Rėbžda.

Į ką atkreipti dėmesį renkantis techniką, Raimondą dar jaunystėje išmokė viršininkas, kurį jis vežiojo. „Viršininkas kartodavo, nuplovęs mašiną, eik aplink ją ratais ir žiūrėk, ar kur varžtai neatsisukę. Taip elgiuosi iki šiol, įmonės darbuotojai stebisi, kad aš pamatau, kur kas negerai, ne kartą jie dėl to išvengė didelės bėdos“, – pasakoja įmonės vadovas ir neslepia, kad technika jam iki šiol patinka. Įsigijęs ką nors naujo, Raimondas dažnai pats sėda už vairo ir išbando pirkinį.

„Dabar dažniausia nekreipiu dėmesio, kas ką sako, pasikliauju intuicija. Žinoma, pasižiūriu, kokią techniką renkasi miško darbų įmonės užsienyje. Analizuoju, kokie yra vieno ar kito modelio privalumai ir trūkumai, man patinka atrasti naujovę. Jos Lietuvoje dažnai dar niekas nebūna išbandęs, yra nemažai tokių, kurie kopijuoja mano pasirinkimus“, – džiaugiasi „Judrės medis“ vadovas.

Pataria vengti mašinų, kuriose daug elektronikos

R. Rėbžda pabrėžia, kad retai miško technika yra bloga, gamintojai stengiasi, nenori gadinti savo vardo, tačiau klaidų daro visi. Ką įsigysi – savotiška loterija. „Tačiau renkantis reikia žiūrėti, ar netoli yra servisas, atstovas. Jei prireikia kokios nors detalės, ją gauni daug greičiau, jei Lietuvoje yra gamintojo atstovas“, – patirtimi dalijasi pašnekovas.

Miško technikos savininkas pabrėžia: kuo daugiau mašinoje elektronikos, tuo sudėtingiau meistrams ją remontuoti. „Pats esu susidūręs su tokia problema, Lietuvoje trūksta šios srities meistrų. Mūsų turimo „Mercedes“ gedimas – elektronikoje, mašina kainavo 600 tūkst. eurų ir jau pusę metų yra prastovoje, kas mėnesį dėl to patiriame 20 tūkst. eurų nuostolį“, – apgailestauja jis.

Jei patinka, negaili komplimentų

Jei technika patinka, R. Rėbžda nevengia jos pagirti. „Palyginti su kitomis puspriekabėmis, STAS priekiniai kampai netrūkinėja. Šiam skiedrovežiui jau treji metai, tačiau dar nė karto nereikėjo virinti kampų, kai kitų modelių jie sutrūksta po metų eksploatacijos. Be to, STAS turi labai gerai apgalvotą, stiprią patraukimo kilpą gale. Gerai veikia skiedros iškratymo skydas, lengvai nusivalo bėgeliai“, – privalumus vardija įmonės vadovas.

„Skiedrovežiais prekiauja ir kitos Lietuvos įmonės, tačiau vienintelė „Enax“ dovanų duoda galinę pakeliamąją ašį. Kiti to nesiūlo“, – pabrėžia R. Rėbžda. Anot „Judrės medžio“ direktoriaus, tai  labai svarbu: kai skiedrovežis važiuoja tuščias, jis juda ant vienos – vidurinės – ašies. Taip taupomos padangos, guoliai ir kitos dalys.

Prisidėjo prie puspriekabės tobulinimo

UAB “Enax” yra oficialus STAS puspriekabių atstovas Lietuvoje. Tomas Mirinauskas, „Enax“ pardavimo vadybininkas, džiaugiasi, kad STAS pateisino kliento lūkesčius. Šis belgų gamintojas yra vienas tarp pirmaujančių Europoje: pasak T. Mirinausko, „tai vis dar šeimos verslas, tvirtai laikantis pozicijas tarp specialios paskirties puspriekabių, tarp jų – ir puspriekabių su judančiomis grindimis, gamintojų“.

„Tikime šio produkto sėkme Lietuvos medienos perdirbėjų nišoje, kurie neretam technikos gamintojui ir tiekėjui kelia nemažai iššūkių, kaip pagaminti techniką kokybišką ir patikimą. Džiugu, kad daug metų bendradarbiaudami ir mes galėjome prisidėti prie puspriekabės tobulinimo proceso. Dalindamiesi savo patirtimi kartu kūrėme ir pritaikėme puspriekabę Lietuvos rinkai, o gamintojas kai kuriuos bendrai sukurtus sprendimus pradėjo taikyti visoje Europoje. Tad šiandien esame tikri, kad Lietuvos pirkėjams siūlome geriausią produktą. STAS išskirtinumas – tvirta, patikima ir, svarbiausia, itin lengva puspriekabė“, – akcentuoja „Enax“ pardavimo vadybininkas.

Augustė Teiberytė